code atas


Ikan Siakap Goreng Thai

Mula-mula goreng ikan siakap yang dilumurkan sikit tepung beras dan garam. Hehehe So kita tengok resipi yang dah tak jadi misteri lagi sebab semua orang tau buat.


Pin On Recipe

Perahkan jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir ikan.

. Cincang bawang putih secara kasar. Sebab tu kalau anda jenis suka masakan Thai eloklah simpan stok sos ikan di dapur. Ah tak kesahlah kan.

Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Tabur bawang putih halia dan cendawan shitake. Gaul gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.

Cincang halus bawang merah bawang putih dan halia. Hanya susah bila banyak cipta asalan. 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar.

1 ekor ikan siakap. Kalau kena pula masakan ikan siakap tak kira masak 3 rasa atau masak stim. Sumbatkan perut ikan dengan sedikit bawang halia dan serai.

2a Cara-cara untuk kukus siakap. Dah siap semua curahkan atas ikan yang siap goreng. Tuangkan bahan sos kicap sos tiram minyak bijan dan lada sulah ke atas permukaan ikan.

Letak ikan di dalam pinggan tuang kuah ke atasnya. Gorengkan bawang putih yang telah dicincang di dalam kuali sehingga warna keemasan kerangupan bawang putih goreng menaikkan aroma ikan siakap stim. Setelah itu panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih halia serai dan cili padi sehingga naik bau.

Bukan benda baru tapi kita mudah lupa dan kena selalu diingatkan lagi dan lagi. Ikan siakap stim limau antara favorite semua orang. Tak sah kalau tak order makanan ni tiap kali makan kat restoran Thai.

Resepi Siakap Tiga Rasa Ala Thai. Sebelum itu macam biasa bedakkan ikan siakap dengan garam kunyit dan tepung jagung. Cara masak kuah stim ala Thai.

Panaskan minyak goreng garing. Campurkan semua bahan kuah kedalam mangkuk. Masak siakap stim limau ni antara yang paling senang nak buat.

Ringkas je bahan dan caranya. Panaskan periuk kukusan kukus ikan siakap selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ikan masak. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di cincang sehingga naik bau.

Kukuskan selama 15-20 minit. Bahan pun simple dan mudah je. Guna minyak banyak sikit untuk goreng deep fry bagi rangup.

Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Resepi ni lebih kepada meracik-racik bahan. Minyak masak dipanaskan ke dalam kuali dan kemudian dituangkan atas permukaan ikan siakap.

Siapa je yang tak makan masakan Thai ni. Mula-mula sekali bersihkan ikan siakap dan hiris atau kelar badannya. 1 biji cili merah - dihiris serong.

Sebelum tu saya nak menulis sedikit coretan peringatan untuk diri saya sendiri dan juga kawan kawan yang mahu mengambilnya sebagai peringatan. Goreng ikan di dalam minyak yg panas hingga garing. Masukkan ikan ke dalam pengukus.

Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai. Hari ini saya memasak Ikan Masak 3 Rasa lagi tapi kali ini versi goreng pulak.

Cuma sempat ambik gambar bila buat video nak masuk dalam instagram tetapi video tak berapa jadi lah pulak. Taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau sebelum dihidangkan. Salut ikan dengan serbuk kunyit garam tepung jagung hingga rata.

Unclepali pulak goreng ikan gelama jeruk masin. Kukus lagi dalam 10minit. Ini resepi ikan siakap 3 rasa yang paling mudah anda boleh cuba.

Masukkan tomato dan tambahkan sos tiram sos cili dan sos ikan. Angkat dan ketepikan dulu. Kemudian masukkan daun limau purut bunga kantan dan sos cili.

2 ulas bawang putih - dicincang halus. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga kekuningan. 11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje.

Sementara menunggu sediakan kuah untuk dituang ke atas ikan. Selebihnya hanya lebur dalam kuali je. Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga semua sebati.

Moga bermanfaat buat anak tekak kita. Masukkan daun limau yg dikoyak halia dan serai yg dipotong letakkan di bawah ikan yg dibelah. Kukus ikan dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada api perlahan.

Potong tomato bawang besar dan nenas. Ketuk 2 batang serai dan masukkan ke dalam perut ikan. 1 ekor ikan siakap kira2 400gms 4 biji cili merah 4 biji cili hijau segenggam.

Cara-cara menyediakan kuah. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.

Tuangkan bahan kuah ke atas ikan dan kukus selama beberapa minit lagi. Selain Ikan Siakap berlado Thai ini Kjee masak juga terung Masak Taucu. Kemudian satukan bahan cincang di dalam mangkuk.

Nah Ikan Siakap Sos Thai. Kebanyakan masakan Thai memang pakai sos ikan. RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA.


Thai Crispy Fish With Tamarind Sauce Ikan Goreng Sos Asam Jawa Tamarind Tamarind Sauce Thai Dishes


Ikan Siakap 3 Rasa Sedap Macam Restoran Thai Youtube Resep Masakan Resep Ikan Resep Sarden


Ikan Siakap Goreng 3 Rasa Yang Sedap Resep Ikan Ide Makanan Masakan


Thai Ikan Siakap Goreng Thai Nam Jim Sos Fried Barramundi With Thai Sauce Resep Masakan Asia Resep Ikan Resep Makanan


Inahar S Cooking Time Ikan Siakap Goreng Tiga Rasa Fish Recipes Seafood Diet Cooking


Pin On Msian Fish Prawns

You have just read the article entitled Ikan Siakap Goreng Thai. You can also bookmark this page with the URL : https://travisaxmarshall.blogspot.com/2022/07/ikan-siakap-goreng-thai.html

0 Response to "Ikan Siakap Goreng Thai"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel


Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel